Koszt wytworzenia produktu obejmuje koszty bezpośrednie produktu oraz uzasadnioną część przypisanych produktowi pośrednich kosztów produkcji. Dlatego bardzo ważne jest, żeby w jednostce dokonano szczegółowej identyfikacji wszystkich poniesionych kosztów. Dopiero na tej podstawie można zaliczać koszty do odpowiedniej kategorii.

Zakres kosztu wytworzenia produktów i jego elementy

Koszty bezpośrednie produktów to wartość zużytych zasobów, które można powiązać z danym finalnym obiektem kosztów – przedmiotem kalkulacji (wyrób, zlecenie, grupa asortymentowa), na podstawie dokumentów odzwierciedlających bezpośredni pomiar zużycia zasobów lub uwzględniając niewątpliwy związek przyczynowo-skutkowy zachodzący między produktem a zużyciem zasobu.

Do kosztów bezpośrednich produktów zalicza się:

  • materiały bezpośrednie – obejmujące wartość w cenie nabycia tych zużytych do produkcji materiałów (surowców, materiałów pomocniczych, półfabrykatów obcych, opakowań podstawowych), których zużycie można bezspornie powiązać z wytwarzanym produktem. W przypadku gdy produkcja ma charakter fazowy, rolę materiałów bezpośrednich w kolejnej fazie mogą spełniać półprodukty wytworzone w poprzedzających fazach. Jeśli koszt określonych materiałów bezpośrednich jest nieistotny, a ich przypisanie do produktów byłoby nieopłacalne (są to np. nici, guziki, śruby, gwoździe, farby, kleje), to może być zaliczany do pośrednich kosztów produkcji;
  • wynagrodzenia pracowników wraz ze świadczeniami obowiązkowo lub dobrowolnie ponoszonymi przez pracodawcę, gdy czas pracy lub wynagrodzenie pracowników mogą być w sposób bezpośredni powiązane z określonym produktem.

Wynagrodzenia pracowników, którzy stale lub przejściowo nie pracują bezpośrednio przy wytwarzaniu produktu, ale uczestniczą w procesie produkcji, zalicza się do pośrednich kosztów produkcji.

Jeżeli pracownicy obsługują urządzenia, których praca lub następujące w nich procesy powodują przetworzenie surowca w produkt, a czas pracy tych urządzeń zużyty na wytworzenie lub przetworzenie poszczególnych produktów podlega pomiarowi, wówczas często wynagrodzenia obsługi urządzeń są ujmowane łącznie z kosztami pośrednimi produkcji jako „koszty przetworzenia” (przerobu).

  • energię, paliwa technologiczne, wodę technologiczną i inne media – gdy koszty ich zużycia można bezspornie powiązać z określonym produktem;
  • inne koszty bezpośrednie – jak np. zużycie narzędzi specjalnych, wykorzystywanych do produkcji określonego wyrobu (np. form), koszty obróbki obcej polegającej na wykonywaniu określonych operacji na produktach przez inne przedsiębiorstwo lub wykonywaniu części procesu produkcyjnego w postaci usługi przez podwykonawcę, koszty uruchomienia nowej produkcji, np. koszty patentów, licencji, technologicznego i konstrukcyjnego przygotowania produkcji nowych wyrobów, koszty prób, jeśli możliwe jest przyporządkowanie tych kosztów do tych produktów.

Do pośrednich kosztów produkcji zalicza się koszty, które na podstawie dostępnych przedsiębiorstwu danych nie mogą być bezpośrednio odniesione na produkty lub byłoby to nieopłacalne.

Do tej grupy kosztów zalicza się m.in.:

  • amortyzację maszyn i urządzeń oraz budynków i budowli, w których następuje produkcja,
  • zużycie materiałów, energii,
  • wynagrodzenia,
  • usługi związane z utrzymaniem maszyn i urządzeń w ruchu, w tym ich konserwacją i remontem, oświetleniem, ogrzaniem, utrzymaniem czystości, transportem wewnętrznym, wynagrodzenia (wraz z pochodnymi) nadzoru i administracji wydziałowej.

Ważne
Koszty pośrednie gromadzi się według wyodrębnionych obiektów kosztów, którymi są miejsca powstawania kosztów (mpk).


Główne rodzaje miejsc powstawania kosztów pośrednich produkcji to zazwyczaj wyodrębnione organizacyjnie:

  • wydziały podstawowe – w których wytwarza się produkty; zgromadzone według wydziałów koszty pośrednie produkcji noszą miano kosztów wydziałowych;
  • wydziały pomocnicze – które świadczą usługi (np. remontowe, transportowe, informatyczne) lub wykonują produkty (np. narzędzia, formy, opakowania, utylizacja odpadów) na rzecz innych mpk przedsiębiorstwa (głównie wydziałów podstawowych);
  • komórki badawczo-rozwojowe, biura konstrukcyjne, laboratoria, wzorcownie;
  • komórki ogólnoprodukcyjne – zapewniające usługi nieodzowne dla produkcji, w przypadku których dokładny pomiar ich świadczeń nie jest możliwy lub opłacalny (np. oczyszczalnia ścieków, stacja pomp, ochrona, w tym przeciwpożarowa, utrzymanie terenu).

W celu zwiększenia dokładności przypisania kosztów pośrednich produkcji do produktów mogą być wyodrębniane jako miejsca powstawania kosztów:

  • stanowiska pracy maszynowej i ręcznej,
  • grupy maszyn i urządzeń,
  • gniazda produkcyjne i inne.

Pozostałe 72% artykułu dostępne jest dla zalogowanych użytkowników serwisu.

Jeśli posiadasz aktywną prenumeratę przejdź do LOGOWANIA. Jeśli nie jesteś jeszcze naszym Czytelnikiem wybierz najkorzystniejszy WARIANT PRENUMERATY.

Zaloguj Zamów prenumeratę Kup dostęp do artykułu

Możesz zobaczyć ten artykuł, jak i wiele innych w naszym portalu Controlling 24. Wystarczy, że klikniesz tutaj.

Zobacz również

Wiążące informacje WIS i WIA

Wiążące informacje WIS i WIA

Przedsiębiorcy zbywający towary lub świadczący usługi mają możliwość weryfikacji poprawnej klasyfikacji lub właściwej stawki podatku VAT w drodze złożenia wniosku o wydanie wiążącej informacji stawkowej (zwanej w skrócie WIS). Podobnie, gdy sprzedają, wytwarzają albo sprowadzają wyroby akcyzowe lub samochody osobowe i nie są pewni, jaki przypisać im kod CN, mogą wystąpić o wiążącą informację akcyzową (zwaną w skrócie WIA).

Czytaj więcej

Zaliczki na poczet dostaw i usług

Zaliczki na poczet dostaw i usług

Faktury zaliczkowe są powszechnie stosowane w praktyce gospodarczej i służą do rozliczenia otrzymanych przedpłat na poczet przyszłej dostawy towarów lub usług. Najczęściej wystawiane są przy umowach o znacznej wartości, aby uzyskać częściowe finansowanie realizowanej transakcji. Zgodnie z przepisami ustawy o VAT otrzymanie zaliczki w krajowym obrocie gospodarczym zazwyczaj skutkuje powstaniem obowiązku podatkowego, choć istnieją pewne wyjątki od tej zasady. Wpłaconą zaliczkę należy ująć w księgach rachunkowych jako kwotę brutto, zawierającą podatek VAT wyliczony według aktualnie obowiązujących stawek dla danej usługi lub towaru.

Czytaj więcej

Polecamy

Przejdź do

Partnerzy

Reklama

Polityka cookies

Dalsze aktywne korzystanie z Serwisu (przeglądanie treści, zamknięcie komunikatu, kliknięcie w odnośniki na stronie) bez zmian ustawień prywatności, wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych przez EXPLANATOR oraz partnerów w celu realizacji usług, zgodnie z Polityką prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Usługa Cel użycia Włączone
Pliki cookies niezbędne do funkcjonowania strony Nie możesz wyłączyć tych plików cookies, ponieważ są one niezbędne by strona działała prawidłowo. W ramach tych plików cookies zapisywane są również zdefiniowane przez Ciebie ustawienia cookies. TAK
Pliki cookies analityczne Pliki cookies umożliwiające zbieranie informacji o sposobie korzystania przez użytkownika ze strony internetowej w celu optymalizacji jej funkcjonowania, oraz dostosowania do oczekiwań użytkownika. Informacje zebrane przez te pliki nie identyfikują żadnego konkretnego użytkownika.
Pliki cookies marketingowe Pliki cookies umożliwiające wyświetlanie użytkownikowi treści marketingowych dostosowanych do jego preferencji, oraz kierowanie do niego powiadomień o ofertach marketingowych odpowiadających jego zainteresowaniom, obejmujących informacje dotyczące produktów i usług administratora strony i podmiotów trzecich. Jeśli zdecydujesz się usunąć lub wyłączyć te pliki cookie, reklamy nadal będą wyświetlane, ale mogą one nie być odpowiednie dla Ciebie.